Sv. Mati Tereza

posted in: Liki | 0

Sv. Mati Terezija iz Kalkute

redovna ustanoviteljica, velika zagovornica življenja
goduje 5. septembra

»Svetost ni nekaj izrednega, ni samo za redke izbrance. Svetost je za vsakogar od nas preprosta dolžnost: sprejeti Boga z nasmehom vedno in povsod.« Tako je govorila mati Terezija iz Kalkute, ena najbolj znanih osebnosti v 20. stoletju, ki so jo občudovali in ljubili ne samo kristjani, temveč tudi pripadniki drugih verstev in celo neverni.

Ta izredna žena je namreč svoje besede potrjevala s svojim življenjem. Skupaj s svojimi sestrami, misijonarkami ljubezni, ki jih je pritegnil njen zgled, je junaško, ponižno in vztrajno služila najbolj ubogim med ubogimi, zato je bila zgovorna pričevalka evangelija. Vsi, ki so se tako ali drugače srečali z njo, so jo imeli za »živo svetnico«; tudi papež sv. Janez Pavel II., ki je pospešil redni postopek za njeno beatifikacijo in jo je na misijonarsko nedeljo, 19. oktobra 2003, dobrih šest let po njeni smrti, razglasil za blaženo. Imela se je za orodje Božje ljubezni: »Vse je bilo delo Boga. Nič ni bilo moje delo. Jaz sem samo svinčnik v roki Boga. On piše tisto, kar hoče.« Papež Frančišek jo je 4. septembra 2016 slovesno razglasil za svetnico.

Čudovita zgodba njenega življenja in svetništva se je pričela 27. avgusta 1910 v Skopju. Bila je tretji otrok albanske družine Bojaxiu. Pri krstu so ji dali ime Agnes Ganxhe. Družina je bila zelo povezana s Cerkvijo. Njen misijonarski poklic je vzniknil ob zgledu svetniškega škofa Janeza Frančiška Gnidovca. Leta 1928 je odšla na Irsko, kjer je postala članica družbe loretskih sester, ki so delovale kot misijonarke v Indiji. Naslednje leto je v Indiji naredila redovne zaobljube, dobila ime Terezija ter postala učiteljica v srednji šoli za dekleta premožnejših družin v Kalkuti. To svojo službo je vestno opravljala do svojega 36. leta. Ko je 10. septembra 1946 potovala z vlakom v mesto pod Himalajo, se je srečala s silno človeško bedo in v svoji notranjosti je jasno zaslišala Božji klic, naj se posveti »najbolj ubogim med ubogimi«. Leta 1948 je iz Rima dobila dovoljenje, da zapusti redovno skupnost. Odložila je črno redovno obleko in se oblekla v bel sari z modrimi črtami, oblačilo revnih indijskih žena, s križem na levi rami. Pridružilo se ji je nekaj deklet in to je bilo prvo jedro družbe Misijonark ljubezni, ki je bila potrjena 7. oktobra 1950, papeško pravna ustanova pa je postala 1. februarja 1965.

Mati Terezija je vedno poudarja, da je vsako človeško življenje sveto; posebej se je zavzemala za nerojene in zapuščene otroke, za stare ljudi, ki so umirali sami v skrajni bedi. Leta 1952 je v Kalkuti odprla Hišo za umirajoče, leto kasneje pa Hišo za zavržene otroke in sirote. Njene ustanove so se hitro širile po raznih delih sveta, povsod, kjer je človeška beda najhujša.
Leta 1970 je prvikrat obiskala svojo domovino. Leta 1978 je odprla hišo svojih misijonark ljubezni v Zagrebu. Za svoje plemenito delo je leta 1979 prejela najvišje mednarodno priznanje – Nobelovo nagrado za mir. Denar, zaslužen z nagrado, je porabila za svoje uboge. Ko se je vračala z obiska svojih sester v Zagrebu, se je na povabilo nadškofa Alojzija Šuštarja 30. junija 1980 ustavila v Ljubljani. V našem glavnem mestu so misijonarke ljubezni 17. julija 1987 odprle svojo hišo na Ježici.

Spričo neprestanih naporov se je zdravje te drobne, sključene žene začelo krhati. Leta 1992 je v bolnišnici v Kaliforniji prestala operacijo na ožilju, večkrat je morala v bolnišnico zaradi težav s srcem, ki se je za vedno ustavilo 5. septembra 1997. Papež sv. Janez Pavel II. je ob njeni smrti dejal: “Mati Terezija je bila misijonarka ljubezni po imenu in po dejanjih… Ponavljala je besede: Služiti ubogim pomeni služiti življenju”.

Sveta Mati Terezija je zavetnica najbolj ubogih med ubogimi in tistih, ki se jim posvečajo.

(Iz knjige Svetnik za vsak dan, Silvester Čuk, Ognjišče 2016)

Moto matere Terezije je bil “Daj prisrčno in brezplačno pomoč najrevnejšim!” Na njenem nagrobniku piše »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil« (Jn 13, 34).

Nekaj misli Matere Terezije:
http://revija.ognjisce.si/o-nas/90-revija/podarim-ti-misel/misli-po-avtorjih/2253-misli-matere-terezije

Več tudi na:
http://svetniki.org/sveta-mati-terezija-agnes-gonxha-bojaxiu-redovnica/

http://www.zavod-zivim.si/mati-terezija-velika-zagovornica-zivljenja-bo-razglasena-za-svetnico/

 

Dodaj odgovor