Sv. Barbara

posted in: Liki | 0

Sv. Barbara, god 4. december.

Barbara je živela v Bitiniji v 4. stoletju. Takrat je ta pokrajina ob Črnem morju kot provinca pripadala Rimskemu cesarstvu, danes je to ozemlje Turčije.
Bila je hči bogataša po imenu Dioskur. Oče jo je imel zastraženo in zaprto v stolpu, da bi jo obvaroval od zunanjega sveta. Skrivaj je postala kristjanka in ukazala, da na stolpu, v katerem je bila zaprta, namesto dveh naredijo tri okna, ki predstavljajo Sveto Trojico.
Oče je želel, da se poroči s poganom in ko je Barbara to zavrnila ter se izpovedala za kristjanko, je oče potegnil meč, da bi jo ubil, vendar je na njeno molitev v zidu stolpa nastala luknja, ona pa je bila čudežno prenesena v gorsko sotesko…

Zavetnica: stolpov rudarjev, kmetov, arhitektov, gradbenih delavcev, krovcev, zidarjev, livarjev zvonov, kovačev, kamnosekov, tesarjev, grobarjev, zvonarjev, klobučarjev, kuharjev, mesarjev, deklet, ujetnikov, topništva, trdnjav, gasilcev, umirajočih, za srečno zadnjo uro, proti ognju, neurju, proti vročici in kugi, priprošnjica v stiski.

Upodobitve: Upodabljajo jo v dolgi obleki s pasom ali v imenitnem oblačilu s pokrivalom ali krono na glavi. Pri sebi ima številne atribute: stolp s tremi okni, kelih s hostijo, meč, plamenico, topovsko cev ali pavje perje. Velikokrat jo upodabljajo skupaj s sv. Katarino ali sv. Marjeto.

Vir:
http://www.druzina.si/

Dodaj odgovor