Sv. Jurij

posted in: Liki | 0

Sv. Jurij, goduje 23. aprila

Sveti Jurij na konjiču
jezdi mimo naše hiše,
dobro nosi, zlo izbriše.

Sveti Jurij na konjiču
z Božjim kopjem zlo premaga,
nad hudobnim zmajem zmaga.

Sveti Jurij na konjiču
nosi s sabo blagoslov.
Razcveten je god njegov.

(Jelka Repenšek)

***

Ime Jurij izhaja iz latinskega oz. grškega imena Georgios, ki ga povezujejo z grško besedo georgos, ki je zložena iz besed ge »zemlja, polje« in ergon »delo«. Georgos je torej »poljedelec, kmetovalec; vinogradnik, viničar«.
Malo je znanega o Sv. Juriju. Rodil naj bi se v Kapadokiji, na ozemlju današnje Turčije. Živel je v 3. stoletju našega štetja, njegovi starši pa so bili kristjani. Kasneje je postal rimski vojak, protestiral je proti zatiranju kristjanov v Rimskem imperiju, zato so ga zaprli in mučili, vendar je Jurij ostal zvest svoji veri. Obglavili so ga v Palestini. Je zavetnik mnogih držav (npr. Anglije, Nemčije, Gruzije/Georgije,…) ter mest (Ljubljana, Ptuj, Piran, Genova) in zaščitnik vojakov, lokostrelcev, konjenice, viteštva, kmetov in delavcev na poljih, konjenikov.
V Sloveniji je njemu posvečenih kar 75 cerkva, od teh 39 župnijskih (npr. Mozirje, Ptuj, Sv. Jurij v Prekmurju,… ). Po njem so imenovani tudi številni kraji (Šenčur, Šentjur, Šenturška gora). Na jurjevo je po ljudskem koledarju začetek pomladi, ko je že vse zeleno. Zlasti v Beli krajini imajo sprevod z »zelenim Jurijem«. Na kmetih je bil to pomemben dan: hlapci so takrat menjali gospodarje, blagoslavljali so konje.

Jurij in zmaj

Najbolj znana legenda, ki govori o sv. Juriju je ta, ki pove kako je Jurij ubil zmaja. V srednjem veku je zmaj simbolično predstavljal hudiča, legenda, ki govori o Juriju kot ubijalcu zmaja, pa mu je bila pripisana v 12. stoletju, dolgo po njegovi smrti.

Mit o sv. Juriju je postal razširjen, ko ga je Caxton zapisal v knjigi Zlata legenda, leta 1483.
Legenda pravi takole:

Vitez sv. Jurij se je rodil v Kapadokiji. Nekoč je prišel v provinco Libijo, v mesto Silene. V tem mestu je pustošil zmaj, ki je ustrahoval prebivalce, ljudje v mestu pa so začeli hraniti zmaja z dvema ovcama dnevno, da bi preprečili njegove napade in ubijanja. Ko to ni več zadostovalo, so ga hranili z eno ovco in enim človekom na dan. Kralj je zapovedal, da bo izbiro žrtve odločil žreb. To se je vrstilo tako dolgo, dokler žreb ni izbral kraljeve hčere. Kralj je bil obupan in je poskušal žrtev na vsak način preprečiti, vendar so meščani ostali neomajni. Žrtev se mora izvršiti, tako kot so tudi oni morali žrtvovati svoje otroke. Kralj je popustil, objel je svojo hčer in jo popeljala na mesto, kamor je prihajal zmaj. Mimo je prišel Jurij in vprašal neko ženo kaj se dogaja. Povedala mu je in ga rotila naj gre naprej, da ga zmaj ne ubije.
Jurij pa je ogovoril mladenko: »Mladenka, ne boj se, tukaj sem, da ti pomagam.« Mladenka je odgovorila: »Za božjo voljo dobri vitez, pojdi svojo pot. Ne moreš me rešiti.« Ko sta tako govorila, se je prikazal zmaj, ki je že tekel proti svoji žrtvi. Jurij, ki je bil na konju, je z mečem zamahnil proti zmaju v obliki križa in se pognal nadenj. Ranil ga je in ga s težkim udarcem spravil na tla. Nato je rekel mladenki: »Podaj mi svoj pas in ga opasaj zmaju okrog vratu. Ne boj se.« Ko je tako storila, ji je zmaj krotko in ponižno sledil. Dekle je peljala zmaja v mesto in povzročila veliko panike med ljudmi. Pomirili so se šele, ko jim je Jurij povedal, da se naj ne bojijo, saj bo zmaja ubil. »Ne bojte se več, verjemite v Jezusa, krstite se, jaz pa bom ubil zmaja,« jih je pomiril.
Kralj se je dal krstiti, prav tako pa tudi meščani. Jurij je zmaja ubil in ga z volovsko vprego odvlekel iz mesta na polje. Kralj je v zameno dal zgraditi cerkev Gospe naše in sv. Jurija, na tistem mestu pa je na dan privrel »vrelec žive vode, ki je pozdravil vse, ki so pili od njega.«

Dodaj odgovor