Sv. Matija

posted in: Liki | 0

Sv. Matija, goduje 24. februarja

Apostol

V Apostolski delih (Apd 1,12-26) beremo, kako so po Jezusovem vnebohodu apostoli izbrali dvanajstega, nadomestnega apostola, da bi dopolnili zbor. Juda Iškariot jih je zapustil na nesrečni način in med dvainsedemdesetimi možmi, ki so bili Jezusovi učenci, so izbrali najprimernejšega kandidata. Postavili so dva pogoja: da je to mož, ki je Jezusa spremljal od začetka delovanja in da je videl vstalega Gospoda. Nazadnje je med dvema najprimernejšima možema, Jožefom Justusom in Matijo, žreb določil slednjega.
V Svetem pismu je to vse, kar konkretnega izvemo o Matiju. Razna izročila in legende pa govorijo o tem, da se je kot sin premožnih staršev iz Betlehema šolal pri starčku Simeonu (na katerega naletimo v pripovedi o Jezusovem darovanju) in da naj bi bil kot deček v družbi tistih pastirjev, ki so bili priča Jezusovemu rojstvu.
Po nekaterih izročilih bi naj Matija misijonaril, širil krščanstvo in storil veliko čudežev sprva v Judeji, kasneje v Makedoniji in Etiopiji, kjer je tudi ustanovil škofijo. Umrl je mučeniške smrti. Veliki duhovnik Anan II. naj bi ga okoli leta 63 ukazal kamenjati in obglaviti.
Svetega Matijo upodabljajo s svitkom ali knjigo v eni in helebardo (tudi sekiro ali sulico) v drugi roki.

Pregovori:
Matija led razbija, če ga ni, ga naredi.

Če poje žvižgavec pred svetim Matijem, bo slabo vreme, če pozneje, bo dobro.

Če sv. Matije dan zmrzuje, še štirideset dni mrazu prerokuje.

Po sv. Matiju ne gre lisjak čez led domov.

Dodaj odgovor