Sv. Tomaž Akvinski

posted in: Liki | 0

Sv. Tomaž Akvinski, goduje 28. januarja

duhovnik, cerkveni učitelj

Rodil se je leta 1225 blizu Aquina, mesta ki je na pol poti med Rimom in Neapljem. Oče je bistrega dečka dal v šolo menihom, kjer so brž opazili njegov potencial in mu omogočili nadaljnje izobraževanje.
Izoblikoval se je v izvrstnega krščanskega filozofa. Znameniti so njegovi razumski dokazi za Božje bivanje. Tomaževa filozofska smer, ki se imenuje tomizem, je imela velik vpliv na zahodno misel, saj je večji del moderne filozofije zasnovan kot odgovor na njegovo misel, zlasti na področju etike, naravnega zakona in politične teorije. Napisal je tudi vrsto komentarjev k Aristotelu in k Svetemu pismu.

Leta 1323 je bil razglašen za svetnika, leta 1567 še za cerkvenega učitelja. Papež Leon XIII. je njegovo filozofijo razglasil za uradno filozofijo Cerkve.

God Tomaža Akvinskega Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani vsako leto obeleži s Tomaževo proslavo, na kateri podeli diplome in Tomaževo nagrado.

Sv. Tomaž Akvinski je zavetnik dominikancev, katoliških verskih šol,univerze, teologov, akademikov, študentov, knjigarnarjev in izdelovalcev svinčnikov ter je priprošnjik proti neurju.

Atributi: bleščeča zvezda ali podoba sonca na prsih, golob (modrost), pas, knjiga in pero.

Vir in literatura:
http://svetniki.org/sveti-tomaz-akvinski-duhovnik-in-cerkveni-ucitelj/
http://www.druzina.si/
http://erlah.net/2013/04/19/tomaz-akvinski-o-teologiji-kot-svetem-nauku/

Dodaj odgovor