Fotografija osebe Bohkov kotek.

1. svetovni dan ubogih (2017)

33. nedelja med letom

»Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji.«

Papež Frančišek že vse od začetka svojega pontifikata posebno pozornost namenja ubogim in obrobnim vseh vrst. Pa ne le z izkazovanjem miloščine, ampak jim vrača njihovo dostojanstvo, ki je z leti morda zbledelo, ali pa ga ljudje ne vidimo več.
Ob sklepu izrednega svetega leta usmiljenja je napovedal Svetovni dan ubogih, da bi prebudil zavest vernikov in jo oblikoval za poslušanje krika ubogih in trpečih. Osrednja misel, izbrana za letos, nas spodbuja: »Ne ljubimo z besedami, ampak z dejanji.«
Glas ubogih poziva vse krščene, številne krščanske dobrodelne ustanove in tudi civilno družbo samo, naj uporabijo najboljše moči, da se ne bodo omejili zgolj na zagotavljanje bratske pomoči revnim, pač pa da bodo tudi tako na človeškem kot na duhovnem področju poudarili dostojanstvo osebe ubogega.

Povabilo škofa Lipovška ob svetovnem dnevu ubogih 2017:
V apostolskem pismu Usmiljenje in usmiljenja potrebna (Misericordia et misera št. 21) papež Frančišek svetuje, da se na 33. nedeljo med letom (letos 19. novembra) v vsej Cerkvi obhaja svetovni dan ubogih. To bo najprimernejša priprava na slovesni praznik Jezusa Kristusa Kralja vesoljstva, ki se je poistovetil z malimi in ubogimi in nas bo sodil po delih usmiljenja (gl. Mt 25, 31-46). Ker te omembe še ni v bogoslužnem koledarju za leto 2017, svetujemo, da se duhovniki spomnimo ubogih in na rob družbe odrinjenih vsaj v pridigi in molitvi, lahko pa tudi na kakšen še bolj praktičen način.
msgr. dr. Stanislav Lipovšek, predsednik SLK
Vir: http://katoliska-cerkev.si/1-svetovni-dan-ubogih

Poslanica papeža Frančiška za 1. svetovni dan ubogih:
http://katoliska-cerkev.si/poslanica-papeza-franciska-za-1-svetovni-dan-ubogih-2017