Sv. Marta

posted in: Liki | 0

Sv. Marta, goduje 29. julija

Lazarjeva sestra, zavetnica gospodinj

Z objavo o godu sv. Marte, zavetnice gostoljubja, doma in družin, želimo počastiti poklic gospodinje in opozoriti na vrednote, s katerimi je ta poklic povezan. V današnjih časih je vrednost tega poklica slabo zaznamovana, čeprav je neformalno povsod nujen in zaželen. Dobra gospodinja namreč za stabilen dom pomeni ljubeznivost, urejenost bivanja in je srčika družine.

O sveti Marti
Marta je živela v Betaniji nad Jeruzalemom s sestro Marijo in bratom Lazarjem. Njihov dom je bil za Jezusa in apostole vedno odprt. Še posebej je znan dogodek, ko je bil Jezus na obisku in je Marta pridno pripravljala postrežbo, Marija pa je sedla k Jezusovim nogam in ga poslušala. Marta se je zaradi posedanja svoje sestre razjezila, Jezus pa ji je rekel, da ima skrb za zveličanje duš prednost pred vsem drugim. Tudi evangelist Janez govori o Martini trdni veri v Jezusa ob obuditvi brata Lazarja.

Ime Marta izhaja iz aramejskega imena, ki pomeni »gospa, gospodinja«.

Rodila se je v času okrog Jezusovega rojstva,
umrla pa okoli leta 80.

Družina: Bila naj bi najstarejša hči premožnih staršev; imela je še sestro Marijo in brata Lazarja.

Zavetnica gostoljubnosti, gospodinj, kuharic, služkinj, delavk, peric, hišnih poslov, gostilničarjev, hotelirjev, kiparjev, slikarjev, proti krvotoku, umirajočih.

Upodobitve: Upodabljajo jo kot preprosto ženo, največkrat s plaščem in ruto na glavi. Pri sebi ima različne atribute: kuhalnico, lonec ali vrč, posodico z mazilom oz. blagoslovljeno vodo, šop ključev. Včasih je ob njej zmaj, redke pa so upodobitve, ko drži v rokah rožni venec in knjigo.

Legenda: Pred smrtjo se ji prikaže Kristus in ji reče: »Pridi, preljubezniva moja! Ti si me na zemlji sprejemala v svojo hišo, jaz pa bom tebe sedaj sprejel v svoje večno bivališče.«

Kaj o Marti pravi Sveto pismo?
Luka 10,38-42
Janez 11,39 – 12,2

Dodaj odgovor