Sv. Amadej

posted in: Liki | 0

Sv. Amadej, goduje 30. marca

vojvoda

Amadej – ime, ki v sebi in s sabo nosi ljubezen. Ljubezen do Boga. V latinščini pomeni amo »ljubiti« in deus »Bog«, čemur v slovenščini ustreza ime Bogoljub ter sorodna oblika Bogomil, v grščini pa je primerljivo ime Teofil (Theos »Bog«, filos »ljub, mil«). Oblika Teofil se pojavi tudi v Svetem pismu: evangelist Luka svoje spise posveča prav človeku s tem imenom.

Današnji godovnik Amadej Savojski je kot vojvoda po smrti svojega očeta zavladal leta 1465 v deželi na jugovzhodu Francije in za časa svojega vladanja dosegel, da so Savoje postala oaza v Evropi, kjer krivca ni imela moči. Za vladanje si je pripravil dosledno krščanski načrt, brez spletk in prevar, ki so bile v tistih časih po dvorih nekaj običajnega. Vse spore si je prizadeval reševati brez orožja, s pogajanji. Na svojem dvoru je uvedel najskromnejše življenje in prihranke obrnil v korist revežev. Ko ga je neki novi poslanik vprašal, kje in kakšni so njegovi lovski psi, ga je Amadej pospremil do obednice, kjer so vedno dobivali hrano reveži. Pokazal je nanje rekoč: Nimam psov, imam pa te prijatelje, ki me najbolj zvesto varujejo, in še spremljajo me, ko hodim na lov za Božje kraljestvo. Nanje sem ponosen.

Vojvodi Amadeju življenje ni prizanašalo. Od otroštva se je boril s hudo obliko epilepsije, od osmih mu je v zgodnjih letih umrlo kar sedem otrok, vendar je tegobe vztrajno premagoval ob podpori ljubeče žene in vere v Božjo ljubezen. V miru je izdihnil 30. marca 1472.

Sv. Amadeja Savojskega upodabljajo kot vojvodo, ki deli miloščino, pogosto tudi z napisom »Diligite pauperes«, kar pomeni »Delite revščino«.

 

Dodaj odgovor