Sv. Angela Merici

posted in: Liki | 0

Sv. Angela Merici, god 27. januar

ustanoviteljica uršulink

Uršulinke so redovnice rimokatoliškega cerkvenega reda, ki ga je v Italiji leta 1535 ustanovila Angela Merici. Delujejo na katehetskem področju in po svetu vodijo številne odlične šole. Njihovo temeljno poslanstvo je evangeljsko življenje in skrb za vzgojo ženske mladine.

Angela Merici je kot dekle imela prikazen sprevoda mladih devic, med katerimi je zagledala svojo nedavno umrlo sestro. Ta ji je sporočila, da jo Bog kliče k ustanovitvi nove družbe. Uresničila je svoje poslanstvo in družba, ki jo je začela voditi, je stregla bolnikom, skrbela za zapuščena dekleta, razdajala svojo pomoč v sirotišnicah in tudi jetnišnicah.

Angela se je zavedala nenadomestljive starševske vzgoje, zato je svojim sodelavkam naročala, naj imajo do varovank materinsko srce. Dejala je: Pri materah vidimo, da si vtisnejo v srce vse otroke in vsakega posebej, pa če bi jih imele tudi tisoč. Tako ravna prava ljubezen. Zdi se celo, da s številom otrok raste tudi ljubezen in skrb za vsakega izmed njih.

Angela Merici je umrla 27. januarja 1540. Ljudstvo jo je takoj častilo kot svetnico. Uradno je bila razglašena za blaženo leta 1768, za svetnico pa 1807. Je zavetnica invalidov, prizadetih ljudi in tistih, ki so izgubili starše.

Vir:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Ursulinke
http://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/pricevalec-evangelija/134-angela-merici-1474-1540
Čuk, Silvester/Svetnik za vsak dan/Koper, Ognjišče, 2016

Dodaj odgovor