Sv. Katarina Sienska

posted in: Liki | 0

Sv. Katarina Sienska, goduje 29. aprila

cerkvena učiteljica, zavetnica Rima in Italije, sozavetnica Evrope (poleg Benedikta iz Nursije, svetih Cirila in Metoda, Brigito Švedsko in Edith Stein)

Ime: V grščini ima dve sorodni obliki: Aikaterina in katharine, obe pa se povezujeta z grško besedo kathara, »čista«.

Rojena: 25. marca 1347

Kraj rojstva: Siena, Italija

Umrla: 29. aprila 1380

Kraj smrti: Rim, Italija

Družina: V družini premožnega barvarja Jakoba di Benincasa in Lape di Piagenti sta se kot predzadnji izmed petindvajsetih otrok (23. in 24.) rodili dvojčici Katarina in Ivana, ki pa ni preživela.

Tretji red: Okoli leta 1364 je vstopila v tretji red spokornic sv. Dominika (dominikank) in tri leta popolnoma odmaknjena živela v svoji sobici v rojstni hiši.

Preizkušnje: V svoji samoti in odmaknjenosti je med drugim doživljala tudi globoko notranjo krizo in skušnjave, kasneje pa tudi nerazumevanja in obrekovanja pri svojem delu.

Poslanstvo: Poleg globokega duhovnega življenja, skrbi za bolnike in grešnike je odločilno posegala v politiko in reformo Cerkve. Bila je svetovalka vladarjev, papežev, pa tudi preprostega ljudstva. Zavzemala se je za edinost Cerkve in dosegla papeževo vrnitev iz Avignona v Rim.

Stigme: Leta 1375 je v Pisi med molitvijo v kapeli sv. Kristine prejela stigme (znamenja Kristusovih ran), ki pa jih je skrivala do smrti.

Dela: Bila je nepismena, a je za sabo pustila obsežen opus pisem (381), Knjigo božjega nauka (ali Dialog) in 25 molitev. Besedila so nastala po njenem narekovanju in so pomemben vir za zgodovinarje, ki želijo doseči rekonstrukcijo Katarininega življenja

Zavetnica: Je zavetnica Italije in Rima, sozavetnica Evrope, zavetnica peric, proti glavobolu, proti kugi; zavetnica umirajočih in dominikanskih tretjerednic.

Upodobitve: Upodabljajo jo v oblačilu dominikanskih tretjerednic, dolgi beli obleki s temnim plaščem. Pogosto drži v roki srce, lilijo, križ ali knjigo. Na glavi ima trnjevo krono, pogosto pa je upodobljena z obolelimi za kugo.

Beatifikacija: 29. junija 1461 jo je papež Pij II. razglasil za svetnico, Pij XII. leta 1939 za zavetnico Italije, Pavel VI. leta 1970 za cerkveno učiteljico, Janez Pavel II. pa za sozavetnico Evrope.

Več na:
http://www.druzina.si/
http://svetniki.org/sveta-katarina-sienska-devica-in-cerkvena-uciteljica/
http://revija.ognjisce.si/iz-vsebine/pricevalec-evangelija/514-katarina-sienska-1347-1380

Dodaj odgovor