Sv. Štefan

posted in: Liki | 0

Sveti Štefan
diakon in prvi mučenec, goduje 26. decembraV Apostolskih delih (6, 8-15; 7, 1-53; 7,54-60) lahko preberemo eno najbolj pretresljivih zgodb o smrti prvega krščanskega mučenca.

Štefan je bil eden izmed sedmih diakonov, ki so jih posvetili apostoli. Evangelist ga opisuje kot »moža, polnega vere in svetega Duha«. Odlikovala ga je velika modrost in dobrotljivost.
Nasprotniki so mu naprtili proces pred velikim zborom in proti njemu so nastopile krive priče, kar se je zgodilo tudi Jezusu.

Štefan se je pred velikim zborom odlično branil. To je tožitelje še bolj razjezilo. Štefanova usoda je bila zapečatena, ko je rekel: »Glejte, nebesa vidim odprta in Sina človekovega, ki stoji na Božji desnici.«

Od jeze so ponoreli, pahnili so ga iz mesta in ga pobili tako, da so ga kamenjali do smrti.
Tudi v smrti je bil Štefan podoben Kristusu. Najprej je molil: »Gospod, Jezus, sprejmi mojo dušo!« Preden je izdihnil, pa je z močnim glasom zaklical: »Gospod, ne prištevaj jim tega greha!«.

Po izročilu naj bi se to dogajalo v bližini Damaščanskih vrat. Pri kamenjanju je bil navzoč tudi Jud Savel, ki je takrat to dejanje še odobraval, kasneje pa je prav gotovo tudi ta dogodek pripomogel k njegovemu spreobrnjenju.

Štefan se je rodil v istem času kot Jezus Kristus v Palestini, umrl pa okoli leta 36 ali 37 v Jeruzalemu.

Umetniki najpogosteje upodabljajo prizor kamenjanja in prizor diakona s kamni na knjigi, ki jo ima v rokah, v drugi roki drži palmovo vejo. Palma pomeni znamenje zmage, vstajenja in nesmrtnosti. Palmove veje cvetne nedelje, ki spremljajo zmagoslavni vstop Jezusa v Jeruzalem kažejo na vstajenje onkraj trpljenja. Podoben simbolni pomen ima palmova veja v povezavi s svetimi mučenci. Simbol palme se na upodobitvah pojavlja od 12. stol. dalje.

Za patrona (zavetnika) so ga izbrali vsi, ki imajo opravka s konji, pa tudi sodarji, zidarji, kamnoseki, tkalci in tesarji. Je priprošnjik proti glavobolu, bolečinam zaradi želodčnih in ledvičnih kamnov, zbadanju in obsedenosti, za srečno zadnjo uro.

Štefan je bil od nekdaj priljubljen ljudski svetnik, zato so se ob njegovem godu razvili številni domači običaji. Cerkev na ta dan blagoslavlja sol, vodo in konje. Ponekod imajo blagoslov živine, v nekaterih slovenskih krajih pa hodijo po hišah koledniki.

Pregovori: Dež na štefanje obeta le malo žita prihodnjega leta. Če na štefanje burja buči, trta prihodnjič nič kaj ne obrodi.

Vir:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/svetniki/stefan-26-12
http://svetniki.org/sveti-stefan-diakon-in-prvi-mucenec/
http://www.kotlje.si/svetniki-v-cerkvi-sveti-stefan/

Dodaj odgovor