Sv. Vid

posted in: Liki | 0

Sv. Vid, god 15. junij

mučenec

Pregovor »O svetem Vidi se noč skozi vidi«, ki hoče povedati, da je na njegov god dan najdaljši in noč najkrajša, izvira še iz časov pred reformo koledarja. Po starem, julijanskem koledarju (sedanji je gregorijanski) so god sv. Vida obhajali na dan poletnega kresa, zdaj pa njegov spominski dan pride skoraj deset dni prej – na 15. junij, ko dan še nekoliko raste. Sveti Vid je eden najbolj češčenih svetnikov na Slovenskem. To potrjuje že število njemu posvečenih cerkev, ki jih je 76 – od tega 38 župnijskih in večinoma se po teh cerkvah imenuje tudi kraj (Šentvid, Sveti Vid, Šembid). Svetemu Vidu posvečene cerkve spadajo med najstarejše in segajo v začetke krščanstva na naših tleh, zato strokovnjaki domnevajo, da so jih naši predniki postavljali na krajih, kjer so prej častili slovanskega poganskega boga Svetovita. Našim prednikom je bil sveti Vid tudi eden od štirinajstih pomočnikov v sili: priporočali so se mu za zdravje živcev in oči (vida), zoper božjast, ob nevarnosti bliska in ognja, zoper kačji pik. Za nebeškega zavetnika so ga imeli lekarnarji, kotlarji, pivovarji, gluhonemi, viničarji in rudarji pa tudi gledališki igralci in plesalci. Upodabljali so ga na dva načina:kot mladeniča s palmo, simbolom mučeništva, ali pa mučenega v kotlu ali s kotličem v roki.

O življenju in mučeništvu svetega Vida govori samo legenda iz začetka 7. stoletja, ki se je porodila v glavi z bujno domišljijo. Povsod po Evropi razširjeno češčenje tega svetnika pa da misliti, da ta legenda le ni brez zgodovinske podlage. Sveti Vid sodi med tiste krščanske mučence, ki so jih kristjani dobro poznali in morda prav zato o njih ni nihče poizvedoval, ker pač ni bilo dvomov. Skoraj zanesljivo naj bi bil sveti Vid doma iz Sicilije. Po legendi naj bi ga vzgajala zakonca Modest in Krescencija, ki sta bila kristjana in sta v krščanski veri vzgojila tudi njega. Vsi trije naj bi umrli mučeniške smrti. Cesar Dioklecijan, ki mu je bil Vid v Jezusovem imenu ozdravil obsedenega sina, je dal vse tri, ker niso hoteli darovati rimskim bogovom, vreči v kotel, poln raztopljenega svinca. Takoj se je približal angel, ki jih je rešil. Nato jih je dal cesar do smrti mučiti na natezalnici. To naj bi se zgodilo okoli leta 304.

God svetega Vida ali po ljudsko Vidovo pomeni v slovenskem izročilu začetek »kmečkega poletja«. Približuje se košnja, kar pove pesem:
Prišel bo Vid,
češnje zorijo.
Fantje po travnikih
travco kosijo.

Pregovor, da je »svet Vid češenj sit«, je tudi nastal še v dobi starega koledarja.

Ime izhaja iz latinskega Vitus, ki ga povezujejo z latinsko besedo ‘vita’, ki pomeni življenje.

(Povzeto iz knjige Svetnik za vsak dan, Silvester Čuk, Ognjišče 2016)

Dodaj odgovor